ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ NA CENTRUM VOLNÉHO ČASU NOVÁ BYSTROUŠKA ZNÁ VÍTĚZE

Ve třetí architektonické soutěži, kterou vyhlásilo Brno ve spolupráci s Kanceláří architekta města, je znám vítězný návrh. Je jím projekt Petra Pelčáka.
Předmětem soutěže byl návrh nového objektu Centra volného času včetně samostatného objektu víceúčelového sálu a jejich okolí na Horním náměstí v Bystrci. Aktuálně fungující volnočasové centrum Bystrouška, které je situované nedaleko řešené lokality, je dlouhodobě nevyhovující. Nový objekt vytvoří kvalitnější prostor pro realizaci zájmových aktivit široké bystrcké veřejnosti, sál pak poskytne kromě sportovního využití také prostor pro kulturní akce. Soutěžící měli za úkol dotvořit stávající strukturu sídliště a vymezit občanům městské části kvalitní veřejný prostor v dosahu konečné tramvajové linky. Soutěžní návrhy účastníci odevzdali 26. září 2017, zasedání poroty proběhlo 5. a 6. října 2017. Městská část byla v porotě zastoupena Jaroslavem Petrem, který byl místopředsedou poroty a Miroslavem Klimešem. Jaroslav Petr, místostarosta Bystrce, je také duchovním otcem výstavby nového volnočasového centra. Jeho tříleté vyjednávání s funkcionáři města bylo završeno vyhlášenou architektonickou soutěží.
Architektonické soutěže na nové Centrum volného času se zúčastnilo patnáct týmů, které velmi rozdílným způsobem reagovaly na rozvolněnou urbanistickou situaci a nelehkou topografii. Také požadavek na možnost výstavby Centra ve dvou etapách architektům jejich úlohu neusnadňoval," uvedl předseda poroty doc. Ing. arch. Jiří Oplatek.
Po intenzivních diskuzích se porota jednomyslně shodla na udělení první ceny projektu, jehož kvality spočívají zejména v přesvědčivé vazbě na okolí a jasné definici nástupu do území a parku. Také práce autorů s volnými dispozicemi a vnitřní komunikací, návazností na terén a způsobem etapizace byla porotou vysoce ceněna. Vítězný projekt přesvědčivě území zhodnocuje a vnáší do něj jednoznačné komunitní kvality," doplnil předseda poroty.
První cena byla udělena účastníku Pelčák a partner architekti, s.r.o., autorem vítězného návrhu je prof. Ing. arch. Petr Pelčák. Ve svém návrhu umístil objekt Centra do pomyslného těžiště území poblíž konečné tramvaje, zvenčí s velkorysým měřítkem občanské stavby, uvnitř pak s volným neformálním prostorem pro děti a trávení volného času. Svým charakterem je Centrum navenek otevřené, ale uvnitř zároveň srozumitelné a bezpečné. Vítězný návrh obdržel cenu ve výši 400 000 Kč.
Druhá cena byla udělena účastníkům Eduardu Sojkovi, Martinu Joskovi, Jakubu Sládečkovi a Martinu Sladkému, kteří jsou zároveň i autory projektu. Jejich návrh umisťující Centrum volného času do nejvyššího místa parcely získal 300 000 Kč. Dále byla porotou udělena odměna ve výši 100 000 Kč studiu AEIOU s.r.o., autory návrhu jsou Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník.
Kompletní výsledky včetně vizuálních návrhů naleznete na webu kambrno.cz/ souteze.

FOTO Bystrouška 1

FOTO Bystrouška 2

2. 11. 2017